جراحی آندوسکوپی بطن سوم مغزی یا به اصطلاح ETV نوعی عمل جراحی کم تهاجمی است که به منظور درمان هیدروسفالی انجام میشود. هیدروسفالی به حالتی گفته میشود که در آن مایع مغزی نخاعی بیش از اندازه در بطنهای مغز جمع میشود و باعث افزایش فشار داخل جمجمه میگردد.
در این روش جراحی، با استفاده از یک وسیلهی باریک به نام آندوسکوپ که مجهز به دوربین و چراغ است، وارد مغز شده و با ایجاد سوراخی در کف بطن سوم مغز، مسیر جدیدی را برای جریان مایع مغزی نخاعی ایجاد میکند. به این ترتیب، مایع اضافی از مغز تخلیه شده و فشار داخل جمجمه کاهش مییابد.
جراحی ETV ، بیشتر در موارد خاصی از هیدروسفالی انجام میشود. به طور کلی، این روش برای بیمارانی که شرایط زیر را دارند، مناسبتر است:
- هیدروسفالی انسدادی: ETV به طور خاص برای درمان هیدروسفالی انسدادی که ناشی از انسداد مسیر جریان مایع مغزی نخاعی است، کاربرد دارد. در این حالت، با ایجاد یک مسیر جدید در کف بطن سوم، مشکل انسداد برطرف میشود.
- هیدروسفالی غیر ارتباطی: در برخی از موارد هیدروسفالی غیر ارتباطی که به دلیل اختلال در جذب مایع مغزی نخاعی ایجاد میشود، ETV میتواند گزینه مناسبی باشد.
- بیماران با شرایط خاص: ETV ممکن است برای بیمارانی که به دلیل شرایط پزشکی خاص نمیتوانند تحت عمل جراحی شانتگذاری قرار بگیرند، انتخاب شود.
از مزایای این روش جراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کم تهاجمی بودن: در این روش نیازی به باز کردن کامل جمجمه نیست و تنها یک برش کوچک ایجاد میشود.
دوران نقاهت کوتاهتر: بیماران پس از این عمل معمولا زودتر بهبود مییابند و میتوانند به زندگی عادی خود بازگردند.
کاهش خطر عفونت: به دلیل کم تهاجمی بودن این روش، خطر عفونت نیز کاهش مییابد.
عدم نیاز به شانت: در برخی از موارد هیدروسفالی، از وسیلهای به نام شانت برای تخلیه مایع مغزی نخاعی استفاده میشود. اما در روش ETV نیازی به شانت نیست
در برخی موارد، ممکن است نیاز به نمونهبرداری یا بیوپسی از بافت مغز در حین عمل ETV باشد. این کار معمولا برای تشخیص تومورها یا سایر ضایعاتی که میتوانند باعث هیدروسفالی شوند، انجام میشود.
برای انجام بیوپسی در حین ETV، با استفاده از ابزاری مانند فورسپس بیوپسی از طریق آندوسکوپ وارد مغز شده و نمونه کوچکی از بافت یا تومور مدنظر برداشته می شود. سپس نمونه برداشته شده برای بررسی پاتولوژیک به آزمایشگاه فرستاده میشود.
